Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

5 έργα υποδομής για την Άρτα του 2023


Το 2017 οδεύει προς το τέλος κι ίσως είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για το πως θα είναι η Άρτα σε 5 χρόνια και ποια είναι τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να γίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα ώστε να αποχτήσει ο τόπος αναπτυξιακή δυναμική. Ακολούθως παρουσιάζω ορισμένα από αυτά. Προφανώς η απαρίθμηση που κάνω είναι υποκειμενική και όχι εξαντλητική οπότε αισθανθείτε ελεύθεροι να την αμφισβητήσετε! Ας δούμε όμως συνοπτικά τα έργα που πρέπει να γίνουν στα επόμενα 5 χρόνια.
  1. Επιχειρηματικό πάρκο. Για το θέμα αυτό έχω γράψει και στο παρελθόν και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Φαίνεται πως ο επιχειρηματικός κόσμος της Άρτας έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητά του και έχουν δρομολογηθεί οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την υλοποίησή του. Ωστόσο απαιτείται εγρήγορση από τους εμπλεκόμενους φορείς για να προχωρήσει ομαλά το έργο.
  2. Αγροδιατροφικό πάρκο. Το αγροδιατροφικό πάρκο μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης στο ΤΕΙ Ηπείρου και τον πρωτογενή τομέα της Άρτας. Δηλαδή μπορεί να παράξει τεράστια αξία για την τοπική κοινωνία αν υποθάλψει επιχειρήσεις που μεταποιούν τα προϊόντα της αρτινής γης, παντρεύοντάς τα με την καινοτομία που παράγεται στο ΤΕΙ. Αν θέλουμε τα αρτινά αγροτικά προϊόντα να στέκονται περήφανα στο παγκόσμιο στερέωμα τότε το αγροδιατροφικό πάρκο είναι αναγκαίο.
  3. Αρδευτικά έργα στον κάμπο της Άρτας. Αν κι η γνώση μου ως προς τη παρούσα κατάσταση είναι περιορισμένη, είναι προφανές πως μια βιώσιμη κι οικονομικά συμφέρουσα άρδευση δεν επιτυγχάνεται με γεωτρήσεις. Επίσης η κλιματική αλλαγή καθιστά αρδευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού απαγορευτικές. Πριν πούμε το νερό νεράκι πρέπει να γίνουν να απαραίτητα έργα που θα εξασφαλίζουν την ορθολογική διαχείριση του νερού και παράλληλα να εφαρμοστούν τεχνικές όπως το στάγδην πότισμα ώστε να περιοριστεί αισθητά η κατανάλωση νερού στην αγροτική δραστηριότητα.
  4. Οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Η μη οριοθέτηση του ποταμού είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης και οι σχετικές μελέτες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
  5. Εκσυγχρονισμός δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το θέμα του εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος προέκυψε λόγω του κορεσμού του και της αδυναμίας εξυπηρέτησης αγροτών που ήθελαν να εγκαταστήσουν νέα φωτοβολταϊκά συστήματα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο δεν εξαντλείται εκεί. Το δίκτυο πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τη μελλοντική ζήτηση για φόρτιση/εκφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπορεί αυτό το μέλλον να φαντάζει μακρινό αλλά σε χώρες όπως η Νορβηγία τείνει γρήγορα να γίνει ο κανόνας στις μετακινήσεις. Προφανώς η έλλειψη ενός δικτύου που μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Όποιος διάβασε μέχρι εδώ το άρθρο ίσως δεν έγινε σοφότερος. Τα έργα υποδομής που αναφέρω έχουν απασχολήσει ήδη την τοπική επικαιρότητα. Παρ’ όλα αυτά καθώς είναι σύνθετα έργα κι απαιτούν τη πίεση/ συνεργασία πολλών μερών η οποία συχνά απουσιάζει, καταλήγουν σε μια στάσιμη κατάσταση. Ποια είναι λοιπόν η στάση των βουλευτών μας απέναντι σε αυτά τα αναπτυξιακά έργα; Μπορούν να τα υποστηρίξουν ή είναι απορροφημένοι από τα κομματικά τους καθήκοντα; Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι πολιτικοί αδυνατούν να δουν πέρα από το τέλος της θητείας τους. Είναι αυτό αληθές και για τους Αρτινούς βουλευτές; Τώρα στις γιορτές ρωτήστε τους! Αν διαπιστώσετε πως αδιαφορούν ως προς την υποστήριξη των έργων υποδομής τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να ψηφίσουμε άλλους πιο κατάλληλους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου