Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Περί βιώσιμων σχεδίων



Ας αρχίσουμε από τα καλά νέα. Έπειτα από χρόνια αδράνειας ο δήμος Αρταίων έχει κινήσει την διαδικασία για να αποκτήσει τα λεγόμενα σχέδια (μελέτες) βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας. Πρόκειται για μια σπουδαία απόφαση καθώς αυτές οι μελέτες θα εισάγουν το δήμο σε μια λογική μείωσης των εκπομπών του σε διοξείδιο του άνθρακά, εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ασφαλώς η ανάπτυξη πολιτικών που απαντούν στις προαναφερθείς προκλήσεις είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο δήμος οφείλει να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον στοχοθεσία που θα δεσμεύει το δήμο να μειώσει τις εκπομπές του π.χ κατά 40% μέχρι το 2030.
Επιπλέον αυτές οι μελέτες δημιουργούν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σύντομα σε μία από αυτές.
Η ηλεκτροκίνηση προβάλλεται από πολλούς ως λύση για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Πράγματι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανταποκρινόμενες στην ζήτηση των καταναλωτών για “καθαρά” αυτοκίνητα. Ωστόσο η ηλεκτροκίνηση μπορεί να θεωρηθεί “καθαρή” μόνο αν τροφοδοτείται από ΑΠΕ. Δηλαδή αν συνεχίσουμε να παράγουμε ηλεκτρισμό από ορυκτά καύσιμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καθόλου φιλικά προς το περιβάλλον. Συνεπώς οι μελέτες που τρέχει ο δήμος πρέπει να απαντούν στο παράδοξο που περιγράφω. Ένας λόγος παραπάνω προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανότερο να χρηματοδοτήσει προτζεκτ που συνδυάζουν ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση καθώς αμφότερες τεχνολογίες βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητές της.
Δυστυχώς όμως φαίνεται πως οι μελέτες που τρέχουν στο δήμο ακολουθούν δρόμους παράλληλους. Θα πρέπει λοιπόν οι υπεύθυνοι του δήμου να καλέσουν τους μελετητές και να δουν σε πρώιμο στάδιο πως η μια μελέτη μπορεί να “κουμπώσει” στην άλλη. Έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο στο μέλλον να παραχθούν συνδυαστικές προτάσεις προς χρηματοδότηση. Επίσης ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο τομέας της ενέργειας οδεύει προς ταχεία ψηφιοποίηση και πως η ανύπαρκτη πολιτική του σχετικά με τις ψηφιοποίηση του δήμου/υπηρεσιών αποτελεί τροχοπέδη για τον τόπο.
Τα σχέδια βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας αποτελούν μια εξαιρετική αφετηρία για ανάπτυξη. Μένει να δούμε αν η δημοτική αρχή έχει την επάρκεια να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο ή αν θα αφήσει μια ακόμη ευκαιρία να χαθεί. Προφανώς αν πέσουμε στην δεύτερη περίπτωση, οι δημότες οφείλουμε να μην τους δώσουμε δεύτερη θητεία στις επόμενες εκλογές...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου