Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι μικροοργανισμοί κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τι κάνουμε;

Καλημέρα Άρτα!


Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσω κατά πόσο είναι σκόπιμο να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο.
Η διαχείριση των σκουπιδιών ήταν πάντα ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Ένα πρόβλημα που όσο υπήρχαν περιθώρια το σπρώχναμε πάντα κάτω από το χαλί… Χαρακτηριστικά είναι τα πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεχόταν η Ελλάδα για σειρά ετών επειδή αρνιόταν να δώσει ένα γρήγορο τέλος στο όνειδος των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ). Επίσης χαρακτηριστικά ήταν τα επεισόδια που έγιναν στην Κερατέα Αττικής όπου η τοπική κοινωνία αντιτίθονταν στην κατασκευή εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Δυστυχώς κανένας δήμαρχος ή υπουργός δεν είπε ποτέ το αυτονόητο: ότι στα σκουπίδια καταλήγει ένας τεράστιος πλούτος που προκύπτει από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων πάνω στην οποία βασίζεται η άκρως παράλογη λειτουργία του οικονομικού μας συστήματος. Προφανώς αφενός πρέπει να μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε και αφετέρου να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα. Τι όμως μπορεί να σημαίνει η αποτελεσματική εκμετάλλευση των ήδη υπάρχοντων σκουπιδιών;
Πρόσφατα στο περιοδικό “Χημικά Χρονικά” (ISSN 0356-5526, Νοέμβριος 2013 Τεύχος 8, ΤΟΜΟΣ 75) δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο “Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων” πάνω στο οποίο θα στηριχτώ για να διατυπώσω την πρότασή μου.
Στο ΧΥΤΑ Λιοσίων όπως και σε κάθε ΧΥΤΑ μετά την ταφή των απορριμάτων αρχίζει η αναερόβια χώνευση του οργανικού κλάσματος των απορριμάτων από μικροοργανισμούς, μια διεργασία προϊόν της οποίας είναι το βιοαέριο. Το βιοαέριο είναι ένα μίγμα αέριου καυσίμου αποτελούμενου από μεθάνιο (CH4) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που, μέσω ενός κατάλληλου συστήματος αγωγών, μπορεί να διοχετευθεί σε ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για την ενεργειακή αξιοποίησή του.
Η εκμετάλλευση του βιοαέριου είναι επιτακτική για περιβαλλοντικούς λόγους. Με την καύση του CH4 αποτρέπεται η εκπομπή στην ατμόσφαιρα ενός αερίου το οποίο είναι 21 φορές δραστικότερο από το CO2 σε επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράλληλα παράγεται ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, αποτρέποντας έτσι την έκλυση CO2 που προέρχεται από παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και προκύπτει θερμότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλους σκοπούς.
Σημαντικά επίσης θα ήταν τα κοινωνικά ωφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα. Η παραγόμενη θερμότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή θερμού νερού στους κάτοικους της Βλαχέρνας. Επίσης θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και τα κέρδη που θα προέκυπταν από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγόταν, θα καθιστούσαν πιο βιώσιμη τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από οικονομική άποψη.
Για το τέλος άφησα το πρόβλημα που υπάρχει για την υλοποίηση της πρότασής μου. Κάποιος θα σκεφτόταν πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Ευτυχώς τέτοια έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΡΑΑ, οπότε λεφτά υπάρχουν! Το πρόβλημα έγκειται στο ότι στον φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας συμμετέχουν διάφοροι δήμοι, οι δήμαρχοι των οποίων πρέπει να συνεργαστούν για να κατασκευαστεί ένας τέτοιος σταθμός και δυστυχώς στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε στις συνεργασίες. Γι’ αυτό λοιπόν φίλε αναγνώστη πριν ψηφίσεις τον δήμαρχο της αρεσκείας σου ρώτα τον αν προτίθεται να συνεργαστεί με τους άλλους για να αποκτήσουμε επιτέλους μια μονάδα εκμετάλλευσης του βιοαερίου. Θα είναι μια κρίσιμη ερώτηση...
Εν τω μεταξύ οι μικροοργανισμοί στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; 


στις 27/3/2014 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου