Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κατηγορώ τους Έλληνες (φοιτητές) εξωτερικού


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ec/a1/26/eca126fd8fd01b9f69bb05ab68ccc162.jpg 
Πριν δυο μήνες περίπου στεκόμουν σε ένα μπαρ για να πάρω μια μπύρα όταν δίπλα μου παρουσιάζεται η Γερμανίδα Λάουρα η οποία θέλοντας να μου κάνει επίδειξη της ελληνομάθειάς της μου πετάει ένα "malaka" με το χαμόγελο στα χείλη. Θύμωσα. Όχι με την ίδια γιατί δεν ξέρει πως χρησιμοποιούμε τη λέξη αλλά με αυτούς που τη δασκάλεψαν. Πιο πρόσφατα γνώρισα μια Τυνίσια συμμαθήτρια στο μάθημα σουηδικών η οποία αυθόρμητα μόλις άκουσε πως είμαι Έλληνας με αποκάλεσε "malaka". Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως στο έθνος που δουλεύει (έτσι αποκαλούνται ορισμένες φοιτητικές οργανώσεις στην Ουψάλα) στο οποίο δουλεύουν πολλοί Έλληνες, η μόνο λέξη που υπάρχει διάχυτη στο αέρα είναι το "malaka".


Τι είναι η Ελλάδα στο εξωτερικό; Είναι μήπως μόνο ένας καλοκαιρινός προορισμός για διακοπές ή απλά ένα χρεοκoπημένο κράτος, παράδειγμα προς αποφυγή; Δε θα σταθώ πάνω σε αυτά τα δυο στερεότυπα αλλά σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω σύντομα την εικόνα που προσλαμβάνω εγώ για την Ελλάδα από τους ξένους συμφοιτητές εδώ στην Ουψάλα. Ας δώσω κάποια παραδείγματα.
Πώς αμύνεται κανείς σε αυτή την ασχήμια; Εγώ αντέγραψα στα γερμανικά την "Ιθάκη" του Καβάφη για τη Λάουρα θέλοντας να μοιραστώ μαζί της ένα κομμάτι της Ελλάδας που με εμπνέει κι εκείνη φάνηκε να το εκτιμά. Εσύ ας βρεις κάτι άλλο...

Κατηγορώ ωστόσο ευθέως τους Έλληνες φοιτητές για αυτή την ασχήμια που μεταδίδουν προς κόσμο που δεν ξέρει τι εστί Ελλάδα, ίσως καν που βρίσκεται στο χάρτη αυτή η χώρα.
Όσοι χρησιμοποιείτε το "μαλάκα" σαν ψωμοτύρι προφανώς δεν έχετε συνειδητοποιήσει πως αναπόφευκτα είμαστε πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Επίσης φαίνεται πως αγνοείτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας γιατί αναπαράγετε τη σύγχρονη φαυλότητα. Το ξέρω πως το σχολείο δεν μας βοήθησε να εκτιμήσουμε το πολιτιστικό μέγεθος της χώρας αλλά από εκεί και πέρα καθένας φέρει την προσωπική του ευθύνη.
Τέλος σας παρακαλώ να ανοίξετε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο μήπως και βρείτε κάποια λήξη για να φωνάζετε τους φίλους σας εκτός από "μαλάκα".
Η (ενδεχόμενη) οικονομική σας ένδεια είναι ανεκτή, αλλά η πνευματική ανυπόφορη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου