Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Οι ΑΠΕ στο πυρ το εξώτερον!


Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν κάποιες αντιδράσεις εναντίον κατασκευής αιολικού πάρκου στα όρια του δήμου Καραϊσκάκη. Είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βλαβερές και πρέπει να τις αποστρεφόμαστε; Ή είναι ωφέλιμες και οφείλουμε να τις προωθούμε; Αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσω να θίξω ακροθιγώς, με την ελπίδα πως θα προάγω τη δημόσια συζήτηση. Έτσι λοιπόν στη συνέχεια θα τεθούν αυτά τα ερωτήματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ακολούθως θα αντιπαραβάλλουμε την κατάσταση στο δήμο Καραϊσκάκη και στην κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας και τέλος θα δοθούν κάποια σχόλια για περαιτέρω προβληματισμό.

Το γενικό πλαίσιο-πρόβλημα
Η οικονομία μας όπως έχει δομηθεί τον τελευταίο αιώνα, έχει βασιστεί αποκλειστικά στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές και την κατασκευή πληθώρας προϊόντων. Η αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε διαρκώς εντεινόμενα περιβαλλοντικά φαινόμενα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου τις συνέπειες των οποίων τις βιώνουμε ήδη. Παράλληλα δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία προκύπτουν ως απόρροια της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η αλλαγή του κλίματος σε φτωχές ασιατικές χώρες προβλέπεται πως θα αυξήσει το μεταναστευτικό κύμα προς εύκρατες χώρες όπως αυτές της Ευρώπης, πύλη της οποίας είναι η Ελλάδα. Επίσης συχνά πυκνά γινόμαστε μάρτυρες της πολιτικής αστάθειας και πολέμων που προκαλεί ο ανταγωνισμός για τη νομή αγαθών σαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (βλέπε Ουκρανία, Ιράκ). Φανταστείτε πως θα ενταθούν όλες αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις αν στο προσεχές μέλλον όλοι οι ενεργειακά αποκλεισμένοι Κινέζοι, Ινδοί και Αφρικανοί απαιτήσουν να καταναλώνουν ενέργεια όπως εμείς οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικάνοι!
Απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να δώσουν οι ΑΠΕ καθώς κάποιες από αυτές (ηλιακή, αιολική) δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ενώ άλλες (βιομάζα) το εισάγουν σε μια λογική ανακύκλωσης. Ποια είναι όμως η αντιμετώπισή τους στα ορεινά της Άρτας;

Η κατάσταση στο δήμο Καραϊσκάκη.
Ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη του δήμαρχου κ. Μίγδου στην Βίκη Καινούργιου, στην ραδιοφωνική εκπομπή “Είναι Γεγονός”, που φιλοξενείται στον τοπικό σταθμό Orange fm. Ο λόγος γίνεται για ένα αιολικό πάρκο που θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες και θα πρόκειται να εγκατασταθεί στα όρια του δήμου. Ο δήμαρχος αφού ενημέρωσε πως η εν λόγω επένδυση έχει λάβει όλες τις προβλεπόμενες άδειες και θετικές γνωμοδοτήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς (δασαρχείο, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, μητρόπολη Άρτας) αποφάνθηκε πως το αιολικό πάρκο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του φυσικού πλούτου. Μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα αντισταθμιστικά ωφέλη τόσο χρηματικά όσο και υποδομές (διάνοιξη δρόμων, υπογειοποίηση καλωδίων). Ουσιαστικά καταφέρθηκε εναντίον της επένδυσης εκτός αν οι “συνταξιούχοι που στηρίζουν το δήμο” και οι υπόλοιποι δημότες δώσουν διαφορετική γνώμη.  Για να δούμε όμως τι συμβαίνει σε μια άλλη ορεινή περιοχή της Ελλάδας στην Ανάβρα της Μαγνησίας.
http://newpost.gr/storage/photos/master/201203/2303aiolikoparkomoneypost.jpg

Ένα πρότυπο ορεινό χωριό   
Η Ανάβρα έχει γίνει ευρύτερα γνωστή για το έργο του πρώην δημάρχου Δ. Τσουκαλά. Ο κ. Τσουκαλάς όπως έχει αναφέρει σε διάφορες συνεντεύξεις όταν επέστρεψε στο χωριό του μετά από χρόνια απουσίας είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου τα ζώα των κτηνοτρόφων ήταν μέσα στο χωριό και η ασφαλτόστρωση σχεδόν ανύπαρκτη. Αφού εξασφάλισε τη συγκατάθεση των κατοίκων κατασκεύασε τρία κτηνοτροφικά πάρκα και σφαγείο και παράλληλα οριοθέτησε κοντά στο χωριό αιολικό πάρκο με είκοσι ανεμογεννήτριες το οποίο εξασφαλίζει έσοδα της τάξης 100.000€ για την πρώην κοινότητα Ανάβρας. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας να είναι 40 έτη, ο πληθυσμός να έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των κτηνοτρόφων του χωριού υπολογίζεται στα 30.000€.

Σχόλια
Είναι εμφανές από τη σύγκριση των δύο περιπτώσεων πως δύο διαφορετικές προσεγγίσεις-πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στην ακμή ορεινών πληθυσμών ή να καθηλώσουν στη μιζέρια. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο κ. Μίγδος να προσπαθεί μέσα από τις αντιρρήσεις του να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για το δήμου του. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για μια στείρα πολιτική. Το ελληνικό κράτος πρέπει να αποχτήσει μια συνέχεια και να μην διακόπτει συνεχώς ώριμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αυτό σημαίνει τα καινούρια δημοτικά συμβούλια να μπορούν να σέβονται τις αποφάσεις των προηγούμενων. Επίσης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζουν επισταμένα τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύουν κάθε επένδυση έτσι ώστε να διασφαλίζεται ουσιαστικά πως αυτή θα έχει τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κι επιτέλους αφού οι ΑΠΕ είναι “κακές” και πρέπει να τις στείλουμε στο πυρ το εξώτερον, να μας καταθέσουν οι κύριοι Μίγδοι ανά την επικράτεια ένα λεπτομερές σχέδιο για το πως οραματίζονται την ανάπτυξη. Οι Δανοί επένδυσαν στην αιολική ενέργεια και σήμερα διαθέτουν μια πρωτοπόρο παγκοσμίως εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών. Εδώ στην Ελλάδα τι πρέπει να κάνουμε; Να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό; Ας μας πουν τη γνώμη τους γιατί τους πολιτικούς που πετούν ένα πυροτέχνημα για να μας θυμίσουν πως υπάρχουν, τους έχουμε βαρεθεί!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου