Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Γράμμα από τη Σουηδία: κάπνισμα και πολιτισμός


Όταν ζεις στο εξωτερικό είναι εύκολο να αποκοπείς από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Βέβαια στην εποχή του διαδικτύου είναι ευκολότερο από ποτέ να κρατιέσαι ενήμερος για ο,τι συμβαίνει στην πατρίδα και να κρατάς επαφή με αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο παράλληλα πρέπει να ανταποκριθείς στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ξένη κοινωνία κι αυτό αναπόφευκτα απορροφά μεγάλο μέρος του χρόνου σου ωθώντας να χάνεις κάποια “επεισόδια”. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που έρχονται να σου θυμίσουν πως είσαι Έλληνας.
Πρόσφατα βρέθηκα για τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Τσεχία έπειτα από πρόσκληση ενός φίλου. Είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω τις ομορφιές αυτής της χώρας ωστόσο μια μέρα, μετά την επιστροφή από νυχτερινή διασκέδαση μύρισα κάτι που μου θύμισε Ελλάδα: την τσιγαρίλα στα ρούχα μου, αφού είχαμε βρεθεί σε κλειστό χώρο διασκέδασης όπου όλοι κάπνιζαν.  Τέλος πάντων φεύγοντας από την Τσεχία από τη μία αισθανόμουν μια δυσαρέσκεια επειδή τελείωναν οι διακοπές από την άλλη όμως και μία ικανοποίηση γιατί επέστρεφα σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, το σουηδικό.  
http://static.vita.gr/19903165_shutterstock_64868257.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYxMSUyZjA0JTJmMTk5MDMxNjVfc2h1dHRlcnN0b2NrXzY0ODY4MjU3LmpwZyZ3PTY1MCZoPTQ3MCZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3D%3D
Λοιπόν εδώ στη Σουηδία η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι κάτι που ισχύει κανονικά και με το νόμο εδώ και χρόνια. Κι αυτό είναι κάτι που άπαντες θεωρούν φυσιολογικό, δεν είναι σημείο προστριβής. Μάλιστα οι Σουηδοί έχουν επινοήσει ένα καπνικό προϊόν, το λεγόμενο σνουζ, κι έτσι οι χρήστες του μπορούν παίρνουν την ποσότητα νικοτίνης που έχουν ανάγκη χωρίς να “καπνίζουν” και τους άλλους γύρω τους. Εν ολίγοις οι μη καπνιστές σέβονται το δικαίωμα των καπνιστών να καπνίζουν και το ίδιο ισχύει αντιστρόφως για τους καπνιστές σε ο,τι αφορά το παθητικό κάπνισμα. Έτσι αυτό το ζήτημα, που στην Ελλάδα είναι αντικείμενο διαμάχης, έχει λυθεί κι ας σημειωθεί χωρίς ίχνος αστυνόμευσης.
Εν κατακλείδι, Ελλάδα μου λείπεις αλλά οφείλω να σου πω πως πρέπει να κάνεις ορισμένα πολιτισμικά βήματα μπροστά. Δε νοείται σε καμία χώρα που αποκαλείται αναπτυγμένη, το δικαίωμα του ενός να επεκτείνεται απεριόριστα εις βάρος του άλλου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες αν θέλουμε κάποτε η χώρα μας να γίνει ένα ευρωπαϊκό, ευνομούμενο κράτος. Αν θέλουμε να έχουμε μια ζωή πιο ανθρώπινη στην χώρα που αγαπάμε.

ΥΓ. Από την τελευταία προτροπή εξαιρείται αυτοδικαίως η κα. Γεροβασίλη η  οποία παλιότερα είχε ενημερώσει τον τέως βουλετή Ψυχάρη πως θα καπνίζει όπου γουστάρει. Βέβαια αν έρθει εδώ στη Σουηδία θα στερέψει από αυτή την τσάμπα μαγκιά που πουλάει εκεί που την παίρνει...

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και σωστά γραμμένα, μια μικρή επισήμανση μόνο: Το "snus" είναι καπνικό προϊόν που προέρχεται από την Ισπανία και Γαλλία, υπήρχε ήδη από το 15ο αιώνα, τότε σε στεγνή μορφή που το εισέπνευσες. Σε υγρή μορφή όπως το σνουζ παρασκευάζεται σήμερα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στις αρχές του 19ο αιώνα, δεν είναι δηλαδή προϊόν που επινόησαν οι Σουηδοί λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος (το 2005) σε εσωτερικούς χώρους.Ευτυχώς που υπάρχει δηλαδή γιατί οι Σουηδοί δεν είναι λιγότεροι εξαρτημένοι από την νικοτίνη από ότι είναι άλλοι λαοί, έτσι νομίζω τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα θυμήθηκα κάτι σχετικά με το κάπνισμα, το πώς το βλέπουν οι καπνιστές:Η τότε κουνιάδα μου απορούσε πώς έπινα καφέ, αφού δεν ήμουν καπνίστρια!Και ο πρώην άνδρας μου αναρωτιόταν τι τα έκανα τα χέρια μου αφού δεν κράταγα ποτέ τσιγάρο, χαχαχα!!! (το πόσο καπνό έχω εισπνεύση επί 25 χρόνια δεν λέγεται...) Λόγια ανθρώπων που με το έτσι θέλουν επεκτήνονται όπως γράφεις εις βάρος των συνανθρώπων τους...

      Διαγραφή